Guidade turer med skandinaviska guider

Anmäl er till någon/några av nedanstående turer för att få en upplevelse utöver det vanliga! Ett minsta antal anmälningar krävs för att turen skall bli av. Om alltför få anmäler sig men ni önskar att gå turen ändå, måste ni betala för det minsta antal som denna tur kräver. Men då skall ni gå en alldeles egen, privat tur! Inte illa, eller hur?

Betalingpå forhånd med kredittkort eller bankoverføring eller etter avtale

1

Kort eller Lång stadsvandring - min. antal per. 4^ Upp


Kort stadsvandring - min. antal per. 4
Dagligen:
9:30 — 11:30
Pris: 14 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: Prasná Brána (Kruttornet)

Lång stadsvandring - min. antal per. 4
Dagligen:
9:30 — 13:30
Pris: 25 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: Prasná Brána (Kruttornet)

På denna stadsvandring hinner vi naturligtvis inte att se alla vackra gamla byggnader och statyer, men vi ska få höra om Tjeckiens historia från medeltiden fram till sammetsrevolutionen och den nutida utvecklingen.

Vi ska börja vid Folkets hus och Kruttornet och vandra genom Gamla stan ner mot Karlsbron. På vägen passerar vi Centraleuropas äldsta universitet, Ständernas teater, Tynkyrkan, rådhustornet med det Astronomiska uret samt den gamla judiska staden med sina synagogor och den judiska kyrkogården. Turen avslutas vid Karlsbron.

Dem som väljer att fortsätta på den långa stadsvandringen går sedan vidare upp mot Pragborgen. I närheten av borgen ska vi ta en liten paus på ett kafé där det finns att köpa en liten förfriskning, innan vi fortsätter genom Pragborgen till höjdpunkten - Sankt Vituskatedralen.

Turen erbjuder ett bra överblick över Prag vilket kommer att underlätta att hitta runt i staden under resten av er vistelse. Turen går till fots.

2

Båtture - min. antal per. 4^ Upp


Båttur med Lunch - min. antal per. 4
Dagligen:
12:00 — 14:00
Pris: 40 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: Prasná Brána (Kruttornet)

Kvällsbåttur - - min. antal per. 4
Dagligen:
17:30 — 20:30
Pris: 40 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: Prasná Brána (Kruttornet)

Båtturen har i många år varit vår mest populära tur. Det är väldigt trevligt att uppleva många av Prags sevärdheter från vattnet, medan man njuter av en god middag.

Vi börjar med en välkomsdryck. Därefter bjuds det en buffé med olika varma och kalla rätter samt sallad och bröd. Till dessert bjuds det ost, frukt och kaka. Ett glas öl, vin eller vatten ingår i priset, övriga drycker kan köpas ombord.

Under den ca 2 timmar långa båtfärden berättar vår guide om de vackra byggnader som vi passerar och håller ett kort föredrag om de sociala förhållandena i Tjeckien. Man kan också gå upp på båtens däck för att njuta av storstadens ljud och charmiga atmosfär.

Efter båtturen går vår guide en kort promenad genom de små gatorna och turen slutar i Gamla stan. För dem som vill fortsätta kvällen i ett trevligt sällskap, rekommenderar guiden några bra ställen.

I priset ingår välkomstdrink och båtturen med middagsbuffé

3

Bryggeritur med middag - min. antal per. 6^ Upp


Bryggeritur med middag - min. antal per. 6
Dagligen:
16:00 — 20:30
Pris: 52 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: Prasná Brána (Kruttornet)

Ölturen startar på en restaurang där guiden håller ett föredrag om det framstående tjeckiska ölet. Du får höra om de tjeckiska öltraditionerna, varför är tjeckerna det mest öldrickande folk i världen och om städerna Plzen (Pilsen) och Budejovice (Budweis), där det bryggs några av de bästa öl i världen. Under föredraget avsmakar vi naturligtvist ölturens första öl.

Därefter går vi till fots vidare till några gamla restauranger i Prags centrum där vi avsmakar olika tjeckiska ölsorter.

Aftonen avslutas i närheten på en restaurang med eget mikrobryggeri, där man kan se öppna jäskar med det bubblande skummet. På restaurangen serveras en god tjeckisk middag som också inkluderar fri förbrukning av det färskbryggda mörka eller ljusa öl. Föredrar man på denna tur vin eller vatten, är det också möjligt.

I priset ingår guide, ölprovning och middag med fri dryck

4

Theresienstadt - min. antal per 6^ Upp


Theresienstadt - min. antal per. 6
Dagligen:
9:00 — 14:00
Pris: 48 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: kommer att specificeras

Under andra världskriget gjordes staden Theresienstadt om till ett transitläger för judiska fångar. En liten fästning i närheten togs över av Gestapo och användes som fängelse för politiska fångar. Första anhalten på den här turen är den nationella kyrkogården, där 10.000 människor är begravda.

Därefter besöker vi det tidigare Gestapofängelset. Vi kommer in på fängelsegården och in i barackerna, där fångarna bodde, går igenom en av de många tunnlar och upp till stället, där ca 250 fångar avrättats. Samtidigt ges en mängd sakliga information om förhållandena i fängelset. Efter rundturen finns en möjlighet att se en kortfilm om lägret.

Vi kör sedan vidare till gettot Theresienstadt, var det är möjligt att besöka ett intressant museum. Staden Theresienstadt var för 2. världskriget bebodd av ca. 7.000 tjecker, och under kriget var den fylld med 60.000 judar.

Cirka 155.000 personer genomgick Theresienstadt under kriget och många av dem transporterades vidare till koncentrationsläger i Polen, där endast få överlevde. I staden internerades också ett antal danskar, men de alla fick undvika detta öde. I den lilla fästningen fanns det dock inga skandinaver.

Besöket i Theresienstadt är en mycket mäktig upplevelse, där krigets grymheter fortfarande är närvarande.

5

Kulturafton - min. antal per. 4^ Upp


Kulturafton - min. antal per. 4
Onsdag:
17:30 — 21:30
Pris: 48 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: Prasná Brána (Kruttornet)

En god middag på en restaurang i Gamla stan och en spännande magisk föreställning på en av stadens berömda svartljusteatrar hör absolut samman.

Vi startar kvällen på en trevlig restaurang som ligger i närheten av själva teatern. På restaurangen bjuder vi på trerättersmeny och två drycker (ni kan välja bland rödvin, vittvin, öl, vatten och läskedryck).

Svartljusteater är en genre, som ursprungligen kommer från östern och som bitit sig fast i Tjeckien. Många kulisser och figurer i pjäsen är målade i fluorescerande färger eller belysta med ultraviolett ljus, medan skådespelarna, som bär dessa föremål på scenen, är klädda helt i svart och därmed osynliga. Det är en mycket färgrik och underhållande föreställning, där det inte uppstår problem med språket eftersom det handlar om mimad teater. Därmed är det också en bra föreställning för barn samt en oförglömlig familjekväll i Prag.

Teatern ligger i själva Gamla stadens centrum så det är lätt att hitta tillbaka till hotellet efter föreställningen.

6

Karlstejn & Nizbor - min.antal per 6^ Upp


Karlstejn & Nizbor - min. antal per. 6
Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag:
9:00 — 16:00
Pris: 48 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: kommer att specificeras

Första stopp på denna tur är glasbruket i Nizbor, ca. 40 km sydväst om Prag. Vår guide visar oss runt den traditionella produktionen. Man besöker bl.a. pusteriet och följer hur skickliga pustare förvandlar flytande glasmassan i skålar, koppar och mycket mer.

Nästa stopp är slipningshallen, där det finns möjlighet att komma nära de kvarnar och se hur yrkesarbetare är på sitt hantverk. Efter rundvisningen, det finns tid att handla i fabriksförsäljningen till låga priser. Entrén ingår i priset.

Därefter går turen till Karlstejn, som är en liten, mysig stad med många bra och traditionella restauranger. Det finns flera souvenirbutiker där priset på t. ex. halsdukar och kristall är mycket lägre än i Prag. Karlstejn har sitt ursprung i 1300-talet omkring borgen som Karl IV. lät bygga för att bevara sina dyrbara kronjuveler. På borgen kan man köpa en rundvisning som varar ca. 50 minuter, men bara med lokala engelsk- eller tysktalande guider. Om man inte vill ha en visning på borgen, skulle vi ändå rekommendera en promenad upp för att njuta av utsikten och den vackra naturen. Det är också möjligt att köra dit upp med taxi eller hästvagn. Avgång: 09:00 Café Tramvaj. Turen går i perioden: 22/3-20/10.

Om man inte vill ha en visning på borgen, skulle vi ändå rekommendera en promenad upp för att njuta av utsikten och den vackra naturen. Det är också möjligt att köra dit upp med taxi eller hästvagn.

I priset ingår guide, buss och inträde till Nizbor glasbruk. Inträde till Karlstejnborgen ingå ej

7

Skoda bilfabrik - min. antal per. 6^ Upp

Skoda bilfabrik - min. antal per. 6
Onsdag:
8:30 — 14:30
Pris: 48 EUR
Omräkna till SEK

Turen avgår från: kommer att specificeras

Skodafabriken ligger i Mlada Boleslav, ca. en timme körsel nordost om Prag. Skoda är Tjeckiens största företag och besöket börjar med att titta på två kortfilmer, som handlar om fabrikens produktion och dess historia från tiden före 1900 till en sammanslagning 1990-talet med VW.

Därefter kommer man att visas runt på museet, där man ser exempel på de första produktionerna från 1890-talet, nämligen cyklar. Det finns också utställt ett stort antal bilar från alla tidsperioder, inklusive de mer speciella, till exempel brandbilar, presidentbilar och racerbilar. Man kommer att se ganska okända Skoda-modeller och några få kommer att känna igen gamla bilar, som försvunnit från de svenska vägarna för många år sedan. Bland de mer sällsynta bilar är de öppna veteransportbilar.

Efter att ha besökt museet, kör vi runt på fabriksområdet. Där kommer man in i en av de många fabrikshaller där en av Skodas modeller är monterad. Man står uppe på en plattform med en bra utsikt över hela monteringsbandet och man ser hur en Skoda görs.

Efter besöket bjuder vi på en god tjeckisk lunch, som ingår i priset, på företagsmatsal och man får en uppfattning om hur arbetsförhållandena på fabriken är. Sen åker vi tillbaka till Prag.

Turen är inte lämplig för barn under 12. Turen går i perioden: 22/3-20/10

8

Folkloreafton^ Upp

Folkloreafton
Dagligen:
19:30 — 22:30
Pris: 40 EUR
Omräkna till SEK


På Folkloreaftonen får ni uppleva den traditionella tjeckiska musiken och dansen. Kvällen inkluderar också en traditionell tjeckisk eller mährisk 3-rätters meny som inkluderar en förrätt, huvudrätt och efterrätt med kaffe. Under föreställningen och till maten serveras det fria drycker (öl, vin, vatten).

De uppträdande är mycket talangfulla sångare/dansare som är klädda i traditionella tjeckiska folkdräkter. Ni kommer att ha möjligheten för att delta i dansen och bli undervisade av de duktiga dansarna. Vi garanterar att alla kommer att dansa, sjunga och ha det roligt hela kvällen.

9

Individuellt anpassade turer^ Upp

Pris: -


Medeltidsafton, Slottstur, restaurangbesök och mycket annat ordnar vi på begäran!